Ciri-ciri pemulihan selepas pembesaran payudara

Wanita Dada pada setiap masa adalah yang utama Canon kecantikan. Dengan usia ia perubahan dan mula untuk MENGENDUR. Pembangunan teknologi perubatan, khususnya, pembedahan plastik telah membuka peluang baru untuk menjaga payudara yang indah umur apa-apa. Kita bercakap tentang implan payudara. Pemulihan selepas mam adalah sebuah proses yang panjang.

pembesaran payudara dan pemulihan

Apa yang perlu anda tahu tentang implan payudara

Wanita selama berabad-abad telah menciptakan banyak cara untuk meningkatkan payudara — pelbagai minyak, pulau herba, mandi perubatan, korset dengan plat baja.

Operasi payudara (mam) adalah operasi rumit, di mana diselaraskan bentuk sebuah payudara, ukuran, bentuk areola dan puting.

Ditambah terbesar kaedah ini adalah mengekalkan bentuk payudara yang indah untuk tahun yang akan datang, tolak adalah tekanan yang serius untuk badan, pembedahan boleh menyebabkan komplikasi dan memburukkan lagi keadaan kesehatan selama sebulan setelah mam.

Dalam usaha untuk membuat keputusan itu, setiap wanita harus memahami:

 1. Untuk mempercayai anda hidup dan kesihatan hanya boleh bedah nama dan sesuai dengan lesen, yang bekerja di sebuah klinik dengan reputasi baik. Lebih baik untuk mempercayai Agensi yang telah dilakukan mam mara dan rakan-rakan, untuk menilai hasil.
 2. Semua anda perlu tahu tentang komplikasi mam, mereka pencegahan dan penghapusan, untuk berbincang dengan doktor semua mata sebelum menandatangani kontrak.
 3. Banyak yang bergantung pada kualiti implan yang akan dimasukkan ke dalam kelenjar susu. Sebaik-baiknya, dia harus berdiri di payudara di seluruh kehidupan. Pemilihan implan adalah berdasarkan pada individu ciri-ciri.
 4. Tidak kurang penting daripada operasi itu sendiri, adalah pemulihan selepas tempoh mam. Ia adalah penting untuk mematuhi ketat untuk pelantikan perubatan dan sikap bertanggungjawab untuk kesihatan mereka.

Untuk pergi di bawah pisau bedah seorang wanita yang mendorong keinginan untuk merasa keyakinan untuk berjaya membina hubungan cinta atau karir. Sering kali dia memutuskan untuk melakukannya demi tercinta, yang tidak memenuhi syarat payudaranya. Mam juga ditugaskan untuk sebab-sebab perubatan — selepas pembuangan payudara di onkologi patologi, kerana jadi ketidakseimbangan Payudara jika Mantap terlalu besar untuk menimbulkan ancaman untuk tulang belakang, dengan kemunduran kelenjar susu dan kekuatan mereka kendur.

Jenis bedah plastik

Senarai jenis utama pembedahan plastik di Dada:

 1. Pembesaran payudara. Dalam operasi itu, dimasukkan untuk meningkatkan implan payudara, payudara wanita meningkatkan sehingga dirundingkan saiz. Kelenjar susu boleh menjadi bentuk klasik.
 2. Angkat payudara (mastopexy). Dengan mengeluarkan kulit yang berlebihan menyesuaikan bentuk payudara. Digunakan dalam kendur (ptosis).
 3. Angkat payudara penurunan saiz, mengubah bentuk areola dan puting. Yang paling traumatis pilihan mam, oleh menindih kepelbagaian sesak dan susah tempoh pemulihan.

Operasi untuk implan payudara berlangsung selama 1-4 jam, bergantung pada taktik yang dipilih dan keadaan kelenjar susu. Kemudian bermula pemulihan setelah operasi payudara, yang menurut pakar berlangsung 2-6 bulan.

Peringkat pemulihan selepas pembesaran payudara

Pemulihan selepas angkat payudara termasuk langkah berikut:

 1. Yang paling penting peringkat pertama pemulihan — bulan pertama di mana seorang wanita harus mematuhi mod, untuk menghapuskan apa-apa tekanan pada bahu ikat pinggang, tidak menaikkan tangan di atas kepala, untuk memakai pakaian mampatan khas dengan buttoned band (siang dan malam).
 2. Dalam bulan-bulan berikutnya, secara beransur-ansur dikeluarkan sekatan — anda boleh melakukan senam, berjalan dan berenang. Ketidakselesaan harus lulus. Pada akhir periode kedua pemulihan, tanpa komplikasi, wanita boleh memakai bra yang biasa.

Ciri-ciri fasa pertama pemulihan

Bagaimana seorang wanita mengendalikan sesak selepas mam dan melakukan nasihat perubatan, bergantung pada bagaimana dengan lancar akan keseluruhan tempoh pemulihan dan dikehendaki hasil operasi.

Pemulihan selepas pembesaran payudara berlangsung sekitar 6 bulan. Segera setelah pembedahan, pasien adalah di bawah pengawasan perubatan, dalam 24 jam. Dalam kes komplikasi secara tiba-tiba, dia akan diberi rawatan kecemasan. Dalam tempoh ini pesakit menderita sakit parah yang disebabkan oleh edema tisu dan kerosakan kepada otot-otot. Diberikan obat penghilang rasa sakit dan antibiotik untuk mencegah bernanah radang dikendalikan kawasan.

Setelah bangun dari bius, ia adalah disarankan untuk mengambil kedudukan setengah duduk atau berbaring, dalam beberapa jam, anda bisa bangun dan berjalan di sekitar rumah.

Pada hari kedua doktor menilai keadaan payudara berikut mam dan dalam keadaan baik untuk tinggal di rumah sakit tidak masuk akal, dia menghantar pasien ke rumah. Mulai sekarang, hasil fasa pertama tempoh pemulihan hanya bergantung pada dirinya.

pembesaran payudara akibat

Mod rumah

Dalam dua hari pertama rumah diperhatikan sparing, anda tidak harus lelah, membutuhkan lebih banyak tidur, jadi kerja-kerja rumah perlu mengambil ahli keluarga. Di hari kelima setelah operasi, wanita yang datang ke klinik untuk follow-up janji, jika perlu, ia adalah dalam sesak. Kemudian dia satu minggu lagi lembut rawatan di rumah itu adalah:

 • untuk tidur berbaring di perutnya
 • membuat gerakan tiba-tiba dengan tangan anda
 • loading bahu
 • condongkan badan paralel ke lantai
 • menaikkan tangan di atas kepala anda
 • ia adalah mungkin untuk menaikkan tidak lebih dari 1 kg

Setelah 7 hari, wanita itu lagi pas pemeriksaan di klinik. 10-14 hari dia boleh membuang jahitan. Jika semua berjalan dengan baik, anda boleh melakukan kerja-kerja rumah cahaya tapi tanpa lentur ke hadapan dan mengangkat benda berat. Cara terbaik untuk secara beransur-ansur kembali ke kehidupan normal — berjalan di udara segar.

Pada minggu pertama selepas pembedahan dengan memasukkan implan, anda mungkin mengalami peningkatan suhu badan. Ini adalah norma — badan mendapat digunakan untuk aliena badan di dalam. Dalam usaha untuk menurunkan suhu, ia adalah mungkin untuk menggunakan mudah paracetamol, bukan untuk membuat beban pada hati.

Dalam tempoh pemulihan, ia adalah penting untuk makan kanan. Makanan yang perlu cahaya, tetapi berkhasiat dan diubah. Cepat sembuh akan menyumbang produk susu, sayur-sayuran, buah-buahan, daging dan ikan. Untuk mengeluarkan racun itu adalah disarankan untuk minum teh herba, air kosong tanpa gas dengan halia dan lemon.

Dalam sebulan pertama selepas pembedahan ia adalah dilarang untuk mempunyai hubungan seks — ini boleh membawa kepada anjakan implan. Seperti disebutkan di atas, di pertama pemulihan tempoh perlu untuk memakai pakaian mampatan siang dan malam.

Mampatan

Apa yang anda perlukan untuk memakai pakaian mampatan? Selepas pembedahan Payudara sangat lemah pada jahitan garis. Jika dalam tempoh ini, mereka akan mengalami tahap payudara, tidak boleh berdiri dan regangan, Payudara akan menjadi lembut, dalam hal ini, nipis jahitan bertukar ke bar yang tidak akan hilang tanpa rawatan yang betul.

Satu lagi argumen yang silikon implan diadakan sehingga cedera tisu payudara tanpa penetapan boleh pindahkan ke arah puting. Visual itu akan membuat semua usaha mam untuk nol. Apabila Payudara meningkat 2 dan lebih saiz, otot-otot dada dan bahu ikat pinggang dengan mampatan lebih cepat mendapatkan digunakan untuk latihan baru.

Mampatan pakaian dengan tahap tertentu penetapan adalah ditentukan oleh doktor. Ini bra ini dibuat dari lembut lagi tahan lama spandex yang akan memberi sokongan dan pada masa yang sama untuk urut payudara, memberikan kelenjar parit dan peredaran darah yang normal. Saiz Cawan harus memastikan posisi tetap payudara — ia tidak harus bergerak ketika lentur dan perubahan. Tali diletakkan khas luas untuk mengambil berat dari bahu ikat pinggang. Tali pinggang atas dan bawah bra disarankan untuk memilih supaya ia juga disimpan dada dalam posisi yang sama, tetapi tidak menekan hal ke bawah.

Berapa banyak yang anda butuhkan untuk memakai pakaian mampatan? Semua yang berbeza. Dalam sebulan pertama dari rehabilitasi, ia adalah dipakai sekitar jam. Setelah yang diperlukan untuk pakai pada sukan, tanpa mengira tahap aktivitas fisik. Masa apabila mampatan bra, kau bisa menggantikan standard ditentukan oleh doktor yang merawat. Dia juga membuat cadangan untuk bra seperti model boleh dipakai dalam enam bulan pertama selepas pembedahan. Beberapa bentuk seluar dalam boleh menyebabkan genangan getah bening dan membawa kepada pembangunan penyakit ganas, ada sampel yang tidak memberi sokongan yang mencukupi. Selepas payudara mam tanpa sokongan boleh re-stretch dan kehilangan bentuk yang indah.

pembesaran payudara

Menjaga jahitan selepas mam

Operasi untuk pembetulan payudara selalu disertai dengan jahitan. Dalam tempoh pemulihan, ia adalah penting untuk menjaga mereka untuk mengelakkan komplikasi.

Dalam beberapa hari pertama setelah mam boleh payudara wanita yang berbalut, dalam beberapa kes, sendi akan parit untuk mengalirkan berlebihan. Pada titik ini, ia tidak disarankan untuk menyentuh jahitan dan untuk membuang perban. Biasanya 3-5 hari selepas pembedahan, doktor membuang pembalut dirinya sendiri dan mengambil keluar parit.

Sehingga pembuangan jahitan dari dada selepas mam, pasien akan memakai pakaian mampatan. Ia adalah dilarang untuk basah sendi, melumasi mereka dengan apa-apa krim, gel atau alkohol-berdasarkan cecair. Apabila mengambil mandi jahitan dibuat steril jalur pelekat. Syarat utama untuk tempoh ini rehabilitasi adalah untuk mencegah radang sendi.

Selepas pembuangan jahitan ia adalah perlu untuk menjaga kebersihan sehingga penyembuhan lengkap. Biasanya, ini berlaku dalam 14-20 hari. Jahitan sembuh dengan baik, jika seorang wanita merokok (nikotin mencegah aliran oksigen di tisu) dan mengambil pil hormon. Risiko untuk penyembuhan luka miskin jahitan ada pada wanita yang gemuk dan menjalani perawatan kanker. Ketika implan adalah jangka panjang penyembuhan sendi — tanda penolakan implan, yang mengancam untuk berjangkit radang. Untuk penyembuhan luka menggunakan vacuum menutup luka.

Jadi, dalam tempoh pemulihan menjaga operasi sesak dikurangkan untuk tetap perubahan pakaian dalam dan menjaga mereka bersih dan kering.

Ciri-ciri peringkat kedua pemulihan

Anda perlu untuk berada di peringkat kedua rehabilitasi? Selepas 2 bulan selepas pembedahan, semua keras dan berat yang tersisa di belakang. Wanita kembali ke kesehatan yang baik, yang bengkak reda, sendi menjadi lebih ringan dan kurang jelas. Sampai penuh pemulihan tempoh 6 bulan, wanita perlu untuk mengikuti beberapa aturan:

 • untuk mengelakkan serius fizikal pengerahan tenaga yang menyebabkan keletihan otot
 • tidak berjemur tanpa bra, ia adalah lebih baik, secara Umum, tidak untuk mendedahkan payudara mam selepas terdedah kepada cahaya matahari
 • Sol
 • untuk mengelakkan melawat sauna dan rusia mandi, di mana suhu mencapai lebih dari 100 °C.
 • untuk mencegah pendedahan jangka panjang kelenjar susu dengan air

Juga dalam tempoh ini adalah urutan payudara. Dalam beberapa kasus, urutan tidak diperlukan, sebagai contoh, ketika implan adalah air mata yang berbentuk. Tetapi jika urut perlu, dokter kebutuhan untuk mengatakan demikian dan menunjukkan bagaimana melakukannya. Urutan yang boleh dilakukan kira-kira 15 hari selepas pembedahan.

Mengapa perlu untuk urutan:

 • meningkatkan peredaran darah
 • mengurangkan rasa sakit
 • mempercepat proses penyembuhan
 • menghalang bengkak

Selepas tamat tempoh yang kedua anda boleh minum alkohol, tidur pada perut saya dan bermain sukan.

Pada periode kedua pemulihan untuk tidak hamil, perubahan hormon boleh menyebabkan kesan yang tidak diingini. Di samping itu, susu tisu dan saluran belum datang ke bentuk yang betul.

Pemulihan kedua pemulihan akan menjadi lebih cepat, kecuali wanita itu adalah saraf dan perlu bimbang atas apa-apa. Perlu untuk menikmati hidup dan anda baru tegang!